EN
KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

online clients widget icon online clients widget icon

Онлайн клиенти

piece price piece price

Стойност на дял

calculator widget icon calculator widget icon

Калкулатор за прогнозна пенсия

Сигурност

Обща информация

ОББ Пенсионно осигуряване полага всички усилия да защитава вашите данни, а сигурността ви при използване на нашите услуги е от изключително значение за нас. Независимо от мерките за сигурност, които компанията прилага, използването на услуги в интернет продължава да носи рискове, от които вие сами можете да се предпазите. Надяваме се чрез информацията на тази страница да ви помогнем в това отношение. Тук ще се информирате за това:

  • как ОББ Пенсионно осигуряване комуникира с клиентите си;
  • как да разберете дали сайтът, който посещавате, е сигурен;
  • как да предпазите себе си и личните си данни от заплахите онлайн.

Как ОББ Пенсионно осигуряване комуникира с клиентите си?

ОББ Пенсионно осигуряване понякога изпраща имейли на своите клиенти, но как можете да разпознаете имейл от нас и имейл от трета страна, която се представя за нас?

При комуникацията си с вас ние в ОББ Пенсионно осигуряване спазваме стриктни правила :

-     Никога и по никакъв повод няма да изискваме от вас да потвърждавате своите данни за достъп: потребителско име, парола, ПИН код или друга информация с конфиденциален характер.

-     Никога и по никакъв повод няма да ви изпращаме връзки към сайтове, където вие да въвеждате данните си за достъп или друга конфиденциална информация.

Ако имате каквито и да е съмнения, че даден имейл е изпратен от ОББ Пенсионно осигуряване, винаги можете да се свържете с нас на имейл: clients@ubb-pensions.bg или на телефон 0800 11 464.

Как да разберете дали сайтът, който посещавате, е сигурен?

Когато посещавате нашия сайт, трябва да се уверите, че връзката с него е защитена, и че това наистина е правилният адрес на ОББ Пенсионно осигуряване. Нашият сайт е лесно разпознаваем и се намира на адрес www.ubb-pensions.bg, а не на близки по изписване адреси, каквито често се използват за заблуда от злонамерени трети страни.

Уверете се, че:

-     Интернет адресът (URL) започва с https://

и

-     Браузърът ви правилно разпознава защитената връзка, като визуализира малка икона на катинарче в лентата за въвеждане на адрес (точната позиция на катинарчето варира в зависимост от вида браузър и неговата версия).

Ако кликнете върху иконката с катинарчето, ще получите допълнителна информация за сертификата за защита. Там е указано кой е собственик на сайта – това трябва да е КВС/ компания на КВС. Убедете се, че данните са верни и сертификатът е валиден.

Ако браузърът ви предупреди за проблем със сертификата или защитената връзка, незабавно трябва да преустановите работата със сайта и да се свържете с нас.

Измама с авансова такса

Съществува т.нар. „измама с авансовата такса“, при която с електронни писма, изпратени до хиляди адреси, се предлагат големи суми пари в замяна на авансово плащане само на една скромна „такса” за покриване на съдебни разноски, откриване на сметка и заплащане на митнически такси. Понякога парите се предлагат като печалба от лотария, за която никога не сте си купували билет. Понякога се държат в сметки зад граница, но тъй като титулярът на сметката няма достъп до нея, ви се предлага процент от парите срещу вашата помощ. И в двата случая се заплащат авансово различни такси.

Не отговаряйте на подобни писма. Те са част от схема за измама и вие никога няма да получите обещаните пари.

Длъжни сме да ви предупредим, защото съзнаваме, че престъпниците, които осъществяват тези измами, могат да използват името на дружеството за своите измами.

Как да предпазим себе си и личните си данни от заплахите онлайн?

Бъдете внимателни с личните си данни

Вашето потребителско име, парола, ПИН код, електронен сертификат или друга конфиденциална информация са ключът към вашата сигурност онлайн. Никога и по никакъв повод не ги предоставяйте на трети лица, не ги включвайте в имейл и не ги записвайте на леснодостъпни места. Бъдете особено внимателни в съхранението на документи, които съдържат вашите лични данни и в споделянето на информация в социалните мрежи, където тя може да бъде използвана от злонамерени трети страни. Помнете, че отговорността да пазите в тайна своите данни за достъп, е ваша.

Погрижете се за сигурността на вашия компютър

Независимо дали става въпрос за настолния ви компютър, лаптоп, таблет или друго мобилно устройство, правилната му поддръжка е от решаващо значение за вашата сигурност онлайн. За това:

-     Винаги инсталирайте обновленията на операционната система и софтуера, които използвате. Често тези обновления предотвратяват пробиви във въпросните системи.
-     Инсталирайте и поддържайте обновена антивирусната система на компютъра си.
-     Инсталирайте и поддържайте обновена защитната стена (firewall) на компютъра си.
-     Инсталирайте програми само от доказани и проверени източници, на които можете да се доверите.

Пазете се от спам

-     Използвайте филтър за спам, за да избягвате дори показването на такива съобщения.
-     Никога не отговаряйте на спам имейл, това ще маркира вашия имейл адрес като активен и ще доведе до получаване на много повече нежелани съобщения.
-     Ако все пак прочетете някое спам съобщение, запомнете: ако нещо звучи твърде добре, за да е истина, то най-вероятно не е истина.

 

Последна промяна на: 19.01.2022 г.