EN
KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

online clients widget icon online clients widget icon

Дигитален портал

piece price piece price

Стойност на дял

calculator widget icon calculator widget icon

Калкулатор за прогнозна пенсия

Стартира проект FinIQ: Повишаване на финансовата грамотност на студенти от нефинансови специалности 2023-2024 г.

01 декември 2023


През октомври 2023 г. стартира новото издание на програмата Лични финанси за студенти. Новият проект, озаглавен „FinIQ: Повишаване на финансовата грамотност на студенти от нефинансови специалности“, е в партньорство с „Пенсионноосигурителна компания ОББ“ ЕАД, част от най-голямата финансова група в България KBC Груп, която през 2018 г. подкрепи старта на програмата през първия програмен период.

Създаването на образователни възможности в областта на личните финанси е приоритет за партньорите в проекта, които са водени от разбирането, че личните финанси са област, в която акумулираните знания и умения въздействат силно върху качеството на живот на младите хора. Програмата за повишаване на финансовата грамотност е създадена първоначално за студенти в неикономически специалности, но опитът от досегашната ѝ реализация показва, че и студенти по бизнес и финанси проявяват сериозен интерес и показват отлични резултати след участието си в нея.

FinIQ се фокусира върху подобряването на финансовата грамотност и изграждането на знания и практически умения за управление на личните финанси. За постигането на тази цел ще бъде осъвременено създаденото през първия програмен период образователно съдържание – преработено и допълнено издание на съществуващия в момента учебник „Лични финанси: Въведение“. Автор и на второто издание на учебника ще бъде проф. д-р Даниела Бобева от Института за икономически изследвания при БАН и преподавател от катедра „Финанси“ на УНСС. Освен чрез учебника, образователно съдържание и практически решения в управлението на личните финанси ще достигнат до студентите и чрез открити лекции на експерти от „Пенсионноосигурителна компания ОББ“.

През летния семестър на 2023/24 учебна година партньори по проекта ще бъдат Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Варненски свободен университет и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, в които ще продължи преподаването на дисциплината. Амбицията на партньорите е през зимния семестър на 2023/24 учебна година към проекта да бъдат добавени поне още 3 университета.

Обучаваните в програмата студенти ще се състезават помежду си по модела на иновационния лагер на Джуниър Ачийвмънт с участието на бизнес доброволци – ментори и жури – експерти от компании на КВС Груп в България.

За да се осигури устойчивост на програмата, в настоящото издание партньорите предвиждат създаване на Школа за лични финанси. В нея ще бъдат обучавани членове на академичната общност – студенти в магистърска степен, докторанти и асистенти, които имат интерес към преподаването в курса по лични финанси. Обучението ще включва различни форми и инструменти, в това число физически срещи, уебинари и он-лайн консултиране за подходите на преподаване. Участниците в школата ще имат възможност и за практическо обучение чрез присъствие/ участие в лекции на проф. д-р Даниела Бобева.

Обратно към всички новини