EN
KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

online clients widget icon online clients widget icon

Дигитален портал

piece price piece price

Стойност на дял

calculator widget icon calculator widget icon

Калкулатор за прогнозна пенсия

Премиера на учебник по проект за повишаване на финансовата грамотност

21 февруари 2024

На 19 февруари се състоя премиерата на книгата „Лични финанси. Третата революция“ с автори проф. д-р Даниела Бобева и проф. д-р Красимир Маринов. Изданието на Джуниър Ачийвмънт България ще бъде използвано за подобряване на финансовата грамотност и за създаване на знания и самочувствие за управление на личните финанси – както от страна на студенти в неикономически специалности, така и от най-широк кръг читатели с интерес по темата.

На събитието в хотел София Балкан Палас присъстваха над 80 гости – от ученици и студенти до експерти в сферата на финансите, както и официални лица: Министърът на иновациите и растежа г-жа Милена Стойчева, представители на министерствата на финансите и на образованието и науката, на БНБ, на БАН, бившият министър-председател доц. Пламен Орешарски, председателят на Българо-швейцарската търговска камара г-н Бони Бонев и други.

Министър Стойчева говори за ролята на предприемаческия дух за постигането на финансова независимост на обществото като цяло, но и за основата на този дух у всеки индивид. Според нея решението е всеки да бъде министър на своите лични финанси, което се превърна в лайтмотив на вечерта.

Авторът на книгата, проф. д-р Бобева, подчерта нуждата от издигане на финансовата култура не само на хората, които не са ангажирани с икономика и финанси. Тя сподели подхода си на писане, който прави книгата достъпна, увлекателна и практически полезна на най-широка публика.

Съавторът проф. д-р Красимир Маринов постави изданието в контекста на дългосрочната подкрепа, от която има нужда финансовата грамотност. Той отбеляза, че това което ни обединява е не само премиерата на учебника, но и официалното обявяване на старта на новия програмен период на проекта за финансова грамотност на студенти от неикономически специалности в редица университети в страната.

Рецензентът на книгата доц. Емил Хърсев изрази удивлението си от способността на финансист като проф. Бобева да анализира материята от перспективата на обикновения читател. Другият рецензент, г-н Деян Василев, в типичния си енергичен стил маркира три от болестите на нашето общество, за които книгата може да бъде полезна – бързите кредити, пристрастяването към хазарта, спестовността за сметка на инвестирането.

От името на издателя, изпълнителния директор на Джуниър Ачийвмънт България г-жа Ирина Илиева подчерта нуждата от дългосрочна образователна грижа за финансовата грамотност на обществото. Тази грижа, заложена в духа на неправителствената организация, е причина вече трета поредна година Junior Achievement да бъде номинирана за Нобелова награда за мир заради изграждането на финансова независимост на младите в световен мащаб.

Обратно към всички новини