EN
KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Връзка с нас

online clients widget icon online clients widget icon

Дигитален портал

piece price piece price

Стойност на дял

calculator widget icon calculator widget icon

Калкулатор за прогнозна пенсия

Отбелязваме 175 години история в сферата на животозастраховането и пенсионното осигуряване

31 юли 2020

През 2020 г., като част от NN Group, NN България отбелязва 175 години история в сферата на животозастраховането и пенсионното осигуряване. Научете тук цялата историята на NN Group. Ето как започва всичко.

1845 г., първата година

Историята на Nationale-Nederlanden започва в град Зютфен, Нидерландия, на 12 април 1845 г. На този ден Герит Ян Дерксен и Кристиан Хени основават компания за покриване на щети от пожар (Assurantie Maatschappij tegen Brandschade). Нидерландският крал Вилем II подписва кралски указ на 26 май 1845 г., с което официално одобрява създаването й. От самото начало компанията е публична собственост с начален капитал от 400 акции, всяка на цена от 1 000 нидерландски гулдена. До август 1845 г. всички акции са продадени.
На застрахователната компания й отнема известно време преди да успее да отвори врати. Първо са назначени застрахователни агенти от Амстердам и Ротердам. Търговската си дейност компанията започва на 8 август, четири месеца след създаването й. Не е ясно кога е продадена първата полица, но нашите архиви показват, че на 11 август 1845 г. в Утрехт застрахователният агент Ван Уестенберг пише в текущата си сметка: „застрахователна полица номер 2“ до името на лейди Стрик ван Линшотен.
 
Първият застрахователен иск е изплатен по-късно същата година. В Шарлуа, село близо до Ротердам, избухва пожар в плевнята, собственост на г-н Баренрегт, където той съхранявал коноп. Щетите от пожара са ограничени и на 9 декември 1845 г. клиентът получава плащане от 12 нидерландски гулдена.


Основателите на компанията

Герит Ян Деркскен и Кристиян Хени са родени в Зютфен, съответно през 1797 и 1817 година. През 1840 г. те заемат важна роля в икономическата и социална общност на Зютфен. Дерксен е не само търговец, но и посредник по сделки с ценни книжа, съветник на местния клуб за шисти и застрахователен агент в застрахователна компания срещу пожар, Tielsche. Хени наследява баща си в магазина за хранителни стоки, а също така е и градски съветник в Зютфен, съуправител на спестовната каса, като заема и много други социално-икономически позиции в града. Хени също подпомага Дерксен като ко-агент. През 1844 г. Дерксен води спор с тогавашния си работодател относно промяна в политиката. Заедно с Хени той решава да напусне компанията и да основе своя собствена застрахователна компания. На 12 април 1845 г. той учредява в Зютфен, заедно с Кристиан Марианус Хени, застрахователна компания за покриване на щети от пожар (NV Assurantie Maatschappij tegen Brandschade).

1845 г., Факти и Цифри

12 април: Устав, съставен от нотариус Ван Льобен Селс в Зютфен
26 май: Кралски указ от крал Вилем II
19 юли: Първа среща на надзорния съвет с директорите
1 август: Всички 400 акции са пуснати в продажба (по 1 000 холандски гулдена всяка)
8 август: Назначени са първи застрахователни агенти в Амстердам и Ротердам
8 август: Отпечатани са първи инструкции за застрахователните агенти
10 август: Компанията започва своята дейност
7 ноември: Закупуване на железeн сейф (за администрацията и акциите (или ценните книжа)
9 декември: Изплащане на първия застрахователен иск в Шарлуа за 11 нидерландски гулдена и 49 цента
Обратно към всички новини