KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Contact us

online clients widget icon online clients widget icon

Digital Portal

piece price piece price

Unit Value

calculator widget icon calculator widget icon

Pension Calculator

NN и KBC постигат договореност за продажбата на пенсионния и животозастрахователния бизнес на NN в България

11 февруари 2021

  • Белгийската банково-застрахователна група КВС ще придобие NN България, позиционирайки компанията за бъдещо развитие и растеж.
  • Придобиването предоставя на осигурените и застрахованите лица, служителите и партньорите на компанията дългосрочно решение от утвърден и добре познат застрахователен бранд и специализирана застрахователна група, фокусирана върху Европа.
  • Сделката води до увеличени възможности на съответните пазари на животозастраховане и пенсионно осигуряване в България, разширявайки предложенията за клиентите.
  • Новият собственик има дългосрочна, стратегическа ангажираност към българския застрахователен пазар и осигурява силна и солидна финансова основа.
  • Бъдещите планове на KBC са да развие бизнеса, който придобива от NN, предоставяйки допълнителна стойност и нови възможности на съществуващите клиенти и достигайки до нови клиентски сегменти.  

Днес NN Group и KBC Груп постигнаха споразумение за продажбата на NN България. ДЗИ Животозастраховане, част от белгийската банково-застрахователна група KBC, ще стане новият собственик на животозастрахователния и пенсионноосигурителния бизнес на NN в България възможно най-скоро, след финализиране на трансакцията.

NN развива дейността си в България от 2001 г., като предоставя пенсионноосигурителни и животозастрахователни решения на своите клиенти в страната. NN България има 138 служители и обслужва повече от 400 000 индивидуални и 400 корпоративни клиенти на българския пазар. Оперативният резултат от бизнеса в България за 2020 г. е около 3 милиона евро.

Фабиан Рупрехт, главен изпълнителен директор на NN Международно Застраховане, коментира: „След внимателна оценка преценихме, че продажбата на бизнеса на NN в България ще бъде в интерес на бъдещото му развитие. Постигнатото решение е резултат от сериозен анализ, целящ идентифицирането на подходящ купувач, съответстващ на нашата култура и заинтересован да продължи бизнеса ни. Уверени сме, че ДЗИ е достатъчно добре позиционирана на пазара, за да продължи успешното развитие на пенсионния и застрахователния ни бизнес в България.”

Петър Андронов, кънтри мениджър на КВС Груп в България, каза: „Тази сделка предоставя на нашите над 1.8 милиона клиенти достъп до пенсионно осигуряване и допълнителни възможности за животозастраховане в допълнение към широката ни гама от стабилни, сигурни и напълно интегрирани финансови решения. Разширяването на дейността ни в България, използвайки компетентността и динамиката на ОББ и ДЗИ и предлагането на общи продукти и услуги, ще ни помогне да постигнем целите си, да диверсифицираме приходите си и да подсигурим успеха си в бъдеще. Очаквам с нетърпение да заработим в сътрудничество с новите си служители и мениджърски състав и съм убеден, че заедно ще затвърдим лидерската си позиция в услуга на всички наши клиенти и други заинтересовани страни.”

Николай Стойков, главен изпълнителен директор на NN България, каза: „Продажбата отбелязва една нова фаза и следваща стъпка в историята ни на пазара и ние сме уверени, че с обединяване на силните ни страни, ще можем да предложим по-широк набор от продукти и разширени възможности за обслужване и свързване с нашите клиенти и бизнес партньори. Оставаме ангажирани с това, което е било нашия основен фокус през годините: да помагаме на хората да планират финансовото си бъдеще.”

Сделката подлежи на регулаторни одобрения и се очаква да приключи в рамките на 2021 г.

За NN

NN Group е компания за застраховане и управление на активи със 18 милиона клиенти в редица европейски страни и Япония. С повече от 15 000 служители групата предоставя пенсионно осигуряване, застраховане, управление на активи и банкиране. NN Group включва Nationale-Nederlanden, NN, NN Investment Partners, ABN AMRO Insurance, Movir, AZL, BeFrank и OHRA. NN Group е публична компания, регистрирана на фондовата борса Euronext в Амстердам.

В България NN Пенсионно осигуряване и NN Животозастраховане помагат на над 400 хиляди индивидуални клиенти да планират финансовото си бъдеще, както и на над 400 корпоративни клиенти да осъществяват програми за мотивиране и ангажиране на служителите си. NN България се стреми да предоставя финансови решения и да консултира своите клиенти за управлението на личните им финанси в пет области: пенсионно, инвестиционно, застрахователно, данъчно и наследствено планиране.

За ДЗИ

ДЗИ е дружеството с най-дълъг опит на българския застрахователен пазар, основано през 1946 г. Компанията е част от белгийската банково-застрахователна група КВС от 2007 г. ДЗИ разработва и предлага пълна гама продукти в направления Общо застраховане и Животозастраховане, както и продукти, свързани с покриване на здравни рискове. През годините експертите на ДЗИ разработиха десетки иновативни услуги в продуктовото портфолио и обслужването на клиенти, които налагат както чрез отлично развита търговска мрежа, така и чрез дигитални решения, налични в електронния портал на компанията e.dzi.bg.

Back to all news