KBC logo
arrow
contacts icon contacts icon

Contact us

online clients widget icon online clients widget icon

Digital Portal

piece price piece price

Unit Value

calculator widget icon calculator widget icon

Pension Calculator

21 учебни компании взеха участие в NN лагер „Социални иноватори“

03 декември 2020

Повече от 6 години NN Bulgaria и JA Bulgaria реализират заедно инициативите „Социален иновационен лагер“ (SIC) и Международно състезание „Социални иновации“ (SIR), в различните етапи на които през годините са участвали над 5 000 ученици и над 240 доброволци. В подкрепа на младите хора в страната NN България продължава и през 2020 г. да развива и надгражда усилията си за насърчаване на социалното предприемачество и предприемаческата инициатива на младите хора в отдалечени райони с цел подобряване на средата на живот.

Тазгодишното издание на лагера е под надслов „Социални иноватори“ и се провежда като част от програма „Учебна компания“, като специален акцент е разработване на идеи в сферата на социалното предприемачество. Така идеите на екипите, които решават проблеми и предизвикателства на обществото, ще продължат своето развитие в рамките на учебната година. Екип от ментори – мениджъри и финансови консултанти от NN България от цялата страна, сред които Паулина Георгиева, Иван Димитров, Анелия Бугерова, Милена Георгиева, Мадлен Йорданова, Иванка Тренкова, Йорданка Иванова, Албена Зафирова, Цветелина Тодорова, Ясер Ел Амин, Сесгин Шефкетов, активно подкрепиха учениците да оформят и да валидират своите идеи. Разработките бяха представени пред жури, съставено от Красимир Маринов от NN България, Милена Стойчева и Александра Парашкевова от JA България, които отличиха победителите и дадоха обратна връзка на отборите, така че да доразвият своите идеи. 

Мисията на компанията ни е да помага на хората да се погрижат за важните за тях неща. За поредна година ние в NN България мобилизирахме нашите ресурси и опит, за да подкрепим млади предприемачи, които поставят основите на социални бизнес решения, насочени към подобряване на качеството на живот“, сподели Красимир Маринов, Маркетинг мениджър на NN България.

В най-новото издание на „Социални иноватори 2020“ бяха отличени следните отбори:

Първо място: УК „Тедър“ ООД, гр. Ракитово, Средно училище „Свети Климент Охридски“, ръководител Атанаска Манолова и ментор Цветелина Тодорова, NN Bulgaria:
Учебната компания се занимава с производство на помощни образователни материали за деца със специални образователни потребности, изработени от естествени материали – иглолистна дървесина и безвредни бои на водна основа. В проекта се предвижда и производство на щамповани тениски с цел набиране на средства.

Второ място: „BionicGivers“ ООД, гр. Дупница, Профилирана гимназия „Христо Ботев“, ръководител Димитър Кърнолски и ментор Кирилка Ангелова:
Учебната компания се занимава с производство на органични биопрепарати за растителна защита и препарат за борба с вароатозата по пчелите. Биопрепаратите са произведени от суровини и природни ресурси от Рила и Верила планина. Основната задача е да се осигури здравословна и екологично чиста селскостопанска продукция.

Трето място: „The Inventors“, гр. Хасково, ЕГ „Проф. Д-р Асен Златаров“, ръководител Дарина Влайкова и ментор Светослав Маноилов:
Учебна компания за производство на системи, които комбинират конвенционалната аквакултура с хидропоника в симбиотична среда. Аквапониката е форма на земеделие, която съществува от много години, но се появява отново в съвременния свят и привлича много хора поради своите предимства и рентабилност.

Тази година журито добави и 2 специални награди „Социален ефект“, с които уважи концепциите на две учебни компании:

УК „CareFront“, гр. Враца, ПТГ „Н.Й. Вапцаров“, ръководител Мариана Павлова и ментор Иван Димитров, NN България:
Учебната компания предлага продукт за незрящи хора, наречен CareBroche+ или електронна предпазна брошка. Тя спомага за безопасното придвижване на хора със зрителни затруднения, като ги предупреждава за препятствия с ултра звуков приемо-предавател.

УК „Надежда“, гр. София, 101 СУ „Бачо Киро“, ръководител Здравка Каранешева и ментор  Ясер Ел Амин, NN България:
Учебната компания се фокусира върху услуги свързани с образованието на децата и с тяхната двигателна активност. Организира екскурзии на чист въздух с цел разнообразие за децата в здравословна среда.

Специалната награда на журито - Art Design - тази година отиде при УК „Dog Shmog“, гр. София, ЧЕГ „Проф. Иван Апостолов“, ръководител Иван Петров и ментор Мадлен Йорданова, NN България:
Dog Shmog е компания, която произвежда нашийници за кучета в различни размери и цветове от рециклирани материали. Нашийниците притежават специален чип, който проследява къде е кучето. Продуктите са предназначени за собственици на кучета из цяла България. Те са гарант за сигурност и спокойствие.

Удовлетворението е за всички - участниците в надпреварата, преподавателите, които бяха неотлъчно до тях,  менторите, които помагаха на децата в разработването на социално отговорни бизнес решения, повечето, от които предстои да стартират самостоятелен живот в края на учебната година.

Back to all news